Mimetický komplex členovců typu Formica: druhová diversita a fenotypová podobnost - Jurák, Martin (2018)
Předmětem studia této práce je mimetický komplex červeno-černých členovců typu Formica. Teoretická část této práce je složena z literární rešerše na téma aposematismu, mimeze a mimetických komplexů. V rámci rešerše uvádím příklady dosud popsaných mimetických komplexů a příklady studií zaměřených na mimetické vztahy myrmekomorfních druhů. Na základě literatury uvádím seznam druhů potenciálně patřících do mimetického komplexu typu Formica. V praktické části u 22 druhů tohoto komplexu měřím a hodnotím parametry zbarvení, tvaru těla a pohybu. Pohyb je hodnocen na základě videozáznamů pohybu odchycených jedinců. Tvar těla je hodnocen pomocí specializovaného programu a digitálních fotografií vypreparovaných jedinců. Zbarvení jedinců bylo měřeno pomocí spektrofotometru. Výsledky této práce pak nabízí srovnaní zkoumaných druhů ve sledovaných parametrech.