Specifická zátěž související s eSports a její vliv na stav lidské ruky - Bendžák, Marek (2018)
V této bakalářské práci nejdříve popíšeme anatomii lidské ruky se speciálním zaměřením na zápěstí, a to od kostí, přes ligamenta, svalstvo až po nervové zásobení. Poté vysvětlíme vznik, vyšetření, léčbu a prevenci repetitive strain injury (RSI) a syndromu karpálního tunelu (SKT). Dále popíšeme historii a současnou popularitu fenoménu eSports (internetového sportu), který stále nabývá na popularitě. V práci chceme poukázat na negativní vlivy eSports (a tedy nadměrného používaní PC a příslušenství) na stav lidské ruky. O to se pokoušíme v praktické části, kde vykonáme analýzu kontrolní a testovací skupiny, které se skládají ze studentů, respektive profesionálních hráčů eSports. Chceme načrtnout problematiku SKT a dalších poranění lidského zápěstí spojeného s nadměrným přetěžovaním v rámci eSports tréningů.