Vývoj obuvi a obouvání - Jankovičová, Nikola (2018)
Dnes existuje množství publikací, které obsahují informace o obuvi a obouvání a rozebírají tuto problematiku z různých období nebo hledisek. Tato práce se věnuje v první části průřezu vývoje obuvi, který začal již v pravěku a postupně pokračoval přes starověk, středověk a novověk až do současnosti, popisu některých významných nálezů obuvi a také důkazům o existenci obuvi mezi hmotnými prameny. V druhé části je práce zeměřená na práci firmy J. Hanák R. Tato firma se zabývá výrobou biomechanické obuvi a biomechanické stélky do bot. Nejdříve začali výrobou stélky, která by byla více vyhovující pro chodidlo a pokračovali přes výrobu biomechanické obuvi na základě poznatků z anatomie nohy až k vývoji takzvaných bot na spaní. Obuvnická historie rodiny Hanák sahá nejenom do blízké, ale také vzdálenější minulosti.