Frekvence morfologických znaků ušního boltce u současné české populace - Lakatosová, Klaudia (2018)
Díky množství jedinečných znaků ušní boltec poskytuje množství informací, na základě kterých může být využitý ve forenzní praxi jako identifikační parametr. Rozmach 3D záznamových a vizualizačních technologií způsobil, že 3D modely postupně nahrazují 2D záznamy. Kvůli tomu je nutné přehodnotit dosavadní přístupy a definice využívané na hodnocení ušních boltců. Následující výzkum se zabývá právě přehodnocením publikovaných definic zabývajících se morfologií ušního boltce. Srovnává spolehlivost původních definic s definicemi upravenými a nově navrženými. S výslednými definicemi byl zpracovaný obrázkový atlas s náhledy 3D modelů. Následně byli tyto definice spolu s atlasem použity na zhodnocení frekvencí morfologických znaků ušního boltce u vybrané české a slovenské populace. Výsledkem bylo stanovení definic, které jsou pro hodnocení 3D modelů nejspolehlivější. A byly vytvořené grafy frekvenčního zastoupení jednotlivých projevů znaků.