Hypotéza úsporného fenotypu: Vliv prenatálních faktorů na další vývoj - Kolajová, Veronika; Králík, Miroslav, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav antropologie (2018)
Koncept teorie úsporného fenotypu dává do souvislosti faktory působící in utero s projevy v dalším vývoji organismu a popisuje jeho adaptivní přizpůsobení podmínkám prostředí. V lidské populaci lze tento trend pozorovat u jedinců vystavených nedostatku živin či jinému negativnímu faktoru během prenatálního období života. Cílem práce bylo popsat účinek vybraných faktorů vnějšího prostředí na matku v těhotenství a jejich možné negativní účinky na vývoj potomka v prenatálním a postnatálním období. Smyslem dotazníkového šetření bylo zjistit, zda účinky některých z těchto faktorů skutečně souvisí se zdravotními komplikacemi, které se později u dětí projevily. Hodnoceny byly odpovědi 100 žen - matek ohledně podmínek v těhotenství a postnatálního vývoje jejich 100 dětí. Výsledky ukázaly, že kouření cigaret u matek v těhotenství a působení stresu ve formě ztráty partnera či změny bydliště v těhotenství, bylo spojeno se zvýšenou frekvencí porodů mimo stanovený termín. Vztah mezi porodní hmotnos
The concept of the thrifty phenotype hypothesis brings together factors acting in utero with manifestations in the subsequent development of the organism and describes its adaptive assimilation to an environmental conditions. In the human population this trend can be observed in individuals with nutrient deficiency or other negative factors during the prenatal period of life. The aim of this thesis was to describe the effect of selected external environmental factors on mother during pregnancy and their possible negative effects on the development of offspring in the prenatal and postnatal period. The purpose of the questionnaire was to find out whether the effects of some of these factors were indeed related to the health complications that later emerged in children. The responses of 100 women - mothers on the conditions in pregnancy and postnatal development of their 100 children were evaluated. The results showed that cigarette smoking of mothers and the effects of stress in the for
Vedoucí práce: Miroslav Králík
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: fenotyp; prenatální vývoj člověka; vývoj dítěte; human prenatal development; child development; phenotype; bakalářské práce; bachelor's theses