Hypotéza úsporného fenotypu: Vliv prenatálních faktorů na další vývoj - Kolajová, Veronika (2018)
Koncept teorie úsporného fenotypu dává do souvislosti faktory působící in utero s projevy v dalším vývoji organismu a popisuje jeho adaptivní přizpůsobení podmínkám prostředí. V lidské populaci lze tento trend pozorovat u jedinců vystavených nedostatku živin či jinému negativnímu faktoru během prenatálního období života. Cílem práce bylo popsat účinek vybraných faktorů vnějšího prostředí na matku v těhotenství a jejich možné negativní účinky na vývoj potomka v prenatálním a postnatálním období. Smyslem dotazníkového šetření bylo zjistit, zda účinky některých z těchto faktorů skutečně souvisí se zdravotními komplikacemi, které se později u dětí projevily. Hodnoceny byly odpovědi 100 žen - matek ohledně podmínek v těhotenství a postnatálního vývoje jejich 100 dětí. Výsledky ukázaly, že kouření cigaret u matek v těhotenství a působení stresu ve formě ztráty partnera či změny bydliště v těhotenství, bylo spojeno se zvýšenou frekvencí porodů mimo stanovený termín. Vztah mezi porodní hmotnos