Římské strážní věže - Taufer, Ivan (2018)
Rímske strážne veže predstavujú druh obranných stavieb napomáhajúcich pri obrane hraníc ríše a sú súčasťou obranného systému na Limes Romanus. Keďže sa množstvo archeologických výskumov zaoberá iba konkrétnymi stavbami, táto práca posudzuje vzťah rímskej strážnej veže a obrancov. Na základe archeologicky skúmaných a kresbovo či modelovo zrekonštruovaných objektov posudzujem ich využitie z hľadiska veľkosti počtu posádky a ich život na veži spolu so strážnymi službami veže ako je viditeľnosť a obranyschopnosť veže. Ide o posúdenie veže ako artefaktu a človeka ako strážcu a ich vzájomné pôsobenie.