Globalizace a udržitelný rozvoj v antropologické perspektivě na příkladu občanského aktivismu v Brně - Popelková, Katarína (2018)
Diplomová práce se snaží poukázat na potřeby nastolovat antropologické otázky při studiu důsledků globalizačních procesů. V současnosti na tuto potřebu upozorňují významní sociální vědci, přičemž svou pozornost zaměřují na možnosti člověka a lidských společenství vyrovnat se se situacemi, paradoxy a rozpory nastolených globalizací a snahou vytvořit alternativní projekt života na Zemi. Předmětem empirického výzkumu byla konkrétní činnost aktivistických skupin a jejich propojení na lokální prostředí. Na základě zúčastněného pozorování jednoho reprezentanta neziskové organizace a jednoho reprezentanta sociálního hnutí působících v Brně je cílem práce přinést nové poznatky o tom, jak a do jaké míry jsou jejich aktivity propojené s lokálním kontextem a jakým způsobem volí formy vytváření alternativního projektu budoucnosti.