Antropologická analýza kosterních pozůstatků z prostoru Gymnázia a střední odborné školy v Mikulově - Ondková, Viktória (2018)
Bakalářská práce se primárně věnuje hodnocení smíšeného osteologického materiálu, který byl nalezen v rámci stavebních prací na pozemku Gymnázia a střední odborné školy v Mikulově. Kosterní soubor byl značně poškozen, a to v důsledku stavebních prací nejenom recentních, ale také souvisejících činností řádu piaristů, který na tomto místě působil od 17. století. Ve středověku byl v místě dnešního Gymnázia hřbitov. Hodnocené skelety byly fragmentární a uloženy v druhotném hliněném zásypu, mimo svá původní hrobová místa. V rámci analýzy bylo vyčleněno 8 samostatných lidských skeletů. Z tohoto počtu byli dva jedinci ve věku od 8 do 12 let, dva v adolescentním věku a čtyři dospělí. Kromě odhadu dožitého věku se práce v rámci antropologické analýzy věnuje taky odhadu pohlaví a výšky postavy. Protože se jednalo o analýzu smíšených pozůstatků, byl v rámci práce stanoven minimální počet jedinců v souboru. Při určování minimálního počtu jedinců nebylo rozlišováno mezi nedospělými a dospělými jed