Postnatální vývoj kostí ruky: longitudinální studie - Škultétyová, Anna (2018)
Cílem této diplomové práce bylo prostudovat růst kostí typu dlouhého lidské ruky z longitudinální Vratislavské růstové studie (Polsko, 1961-1972), srovnat růst jednotlivých kostí mezi sebou, zjistit mezipohlavní rozdíly v růstu kostí ruky a porovnat zjištěné údaje s dalšími dostupnými populacemi pomocí tradičních morfometrických metod. Studovaný materiál představovalo 985 rentgenových snímků levých rukou 103 chlapců a 47 dívek ve věkových kategoriích 9 až 19 let. Snímky byly naskenovány do digitální podoby a po úpravě kontrastu na nich byly měřeny délky 19 kostí ruky (5 kostí záprstních, 5 proximálních, 4 střední a 5 distálních článků prstů) a další vybrané rozměry ruky. Analýza byla založena na longitudinálních změnách středních hodnot naměřených rozměrů. Průměrná délka kostí ruky chlapců i dívek se s věkem zvyšovala a růstové vzorce kostí se mezi jednotlivými kostmi příliš nelišily, u většiny kostí byl maximální procentuální přírůstek ve 13 letech pro chlapce a 11 letech u dívek. Vý