Rituální tetování u mobilních společností Indonésie - Bošňák, Lukáš (2018)
V této bakalářské práci se věnujeme popisu a komparační analýze tetování u vybraných kmenů Indonésie mezi sebou a kmeny Oceánie. Na základě práce s českou a zahraniční odbornou literaturou a dostupnými etnologickými sbírkami se snažíme nastudovat motivy a symboliku tetování v uvedené oblasti a následné zmapování podobností a odlišností mezi nimi. Práce se také zabývá obecným popisem lovecko-sběračských společností , prostředím Indonésie a dalšími typy mutilací, které jsou s původními obyvateli spjaté. Vzhledem k množství dostupné literatury, značnou absenci zájmových skupin v současnosti v dané oblasti a relativne nejasné interpretace definice lovecko-sběračských společností se práce zaměřuje na původní obyvatelstvo, u kterého byl nomádský způsob života zaznamenán v minulosti (vzácne přetrvává dodnes). Výsledným výstupem práce je komparační analýza, která prokazuje určité podobnosti v motivech a symbolice tetování, ve většině případů bez vztahu k způsobu života.