Žvýkací pohyb v evoluci člověka: testování biomechanické metody - Janoušek, Tomáš (2018)
Tato diplomová práce se v teoretické části zabývá biomechanickými vlastnostmi lebky anatomicky moderního člověka a porovnává je s dalšími skupinami savců s odlišnými potravními strategiemi. Popisuje vztah morfologie a biomechanických vlastností a snaží se zahrnout další faktory mající vliv na morfogenezi lebky a její následné funkční možnosti. Praktická část se snaží rozpoznat tyto biomechanické vlastnosti mezi zástupci tří základních potravních strategií s cílem využít poznatky pro odhad funkčnosti kraniofaciálních prvků u předků člověka a archaických lidských populací.