Mezipohlavní rozdíly v lidské mortalitě - Himmerová, Denisa (2018)
Tato práce se zaměřuje na pohlavní rozdíly v lidské úmrtnosti. Ta se v průběhu života liší následky různých faktorů. V prenatálním období se objevuje selektivní fetální úmrtnost, která ovlivňuje spolu s dalšími faktory poměr pohlaví. Samci jsou citlivější na nepříznivé podmínky a úmrtnost je u nich vyšší, ale při vývoji blastocyst jsou zvýhodňováni. V postnatálním období záleží mimo jiné i na faktorech jako jsou zdravotní péče, doba kojení, infanticida atd. Právě špatná zdravotní péče měla vliv na vysoký pohlavní poměr mortality kojenců u některých asijských států a států bývalého Sovětského svazu. Dalším důležitým faktorem je působení pohlavních hormonů. Androgeny zvyšují agresi a muži tak inklinují k nebezpečnějšímu chování než ženy. Agrese rovněž souvisí s nízkou hladinou serotoninu, která se objevila i u lidí s projevy sebevražedných sklonů. Muži páchají sebevraždu častěji než ženy. Podle Českého statistického úřadu se v České republice v roce 2015 zabilo 1130 mužů, zatímco žen 254