Laktace a kojení u člověka: efekty spojené s pohlavím kojence - Medvecká, Barbora (2018)
Kojení je nepřirozenější způsob výživy novorozenců a kojenců. Mnohé studie prokázaly, že se složení mateřského mléka liší v závislosti na stavu výživy matky, etnické příslušnosti a geografické polohy. Existují však i studie, které byly uskutečněny na různých druzích savců, včetně člověka, podle kterých se složení a množství mateřského mléka liší i v závislosti na pohlaví kojence. Jiní autoři naopak došli k závěru, že pohlaví kojence nemá žádný vliv na laktaci při kojení a že složení a množství mateřského mléka se v závislosti na pohlaví kojence neliší. V této bakalářské práci jsme se zaměřili na zjištění možných rozdílů v kojení a laktaci v závislosti na pohlaví kojence. Studie byla založena na dotazníkovém šetření vzorku 93 matek a 220 dětí ze Slovenské a České republiky. Zjistili jsme, že frekvence kojení chlapců a dívek byla stejná, ale chlapci vypili více mléka během jednoho kojení. Nelišil se ani věk odstavu chlapců a dívek, ani celková suplementace minerálních látek a vitamínů ve