Užití slovesného způsobu v nepřímých otázkách archaické latiny - Žáková, Anna, 1981- (2018)
Disertační práce se zabývá užitím slovesného způsobu v nepřímých otázkách archaické latiny. Zatímco v klasické latině se v nepřímých otázkách užívá konjunktivu (indikativ se zde objevuje jen okrajově), v archaické latině se značná část nepřímých otázek vyskytuje v indikativu. Které faktory měly vliv na slovesný způsob v nepřímých otázkách archaické latiny? V kterých typech nepřímých otázek se užíval indikativ, v kterých konjunktiv? Kritéria třeba hledat především v rovině sémanticko-pragmatické. Pomocí klasifikace nepřímých otázek z Plautových komedií Aulularia, Menaechmi a Mostellaria a Terentiových komedií Adelphoe, Andria a Hecyra na základě aktuální komunikační funkce jejich výpovědi se autorka snaží odhalit pravidelnosti v užívání slovesného způsobu v nepřímých otázkách archaické latiny