Divadelní herečka Vlasta Fialová (1928-1998) (Příběh totálního herectví) - Mareček, Luboš, 1968- (2018)
Disertační práce popisuje osobnost, komplexní jevištní tvorbu a podoby divadelního herectví přední české umělkyně Vlasty Fialové (1928-1998), která byla bezpochyby jednou z nejvýznamnějších hereckých osobností brněnského divadelního života druhé poloviny minulého století, ale taktéž špičkovou rozhlasovou a filmovou herečkou v celém českém kontextu. Deskripce životní a umělecké dráhy je doplněna analýzami jejích nejdůležitějších výkonů. Analyzováno je sedm největších úloh Fialové v inscenacích Kavkazský křídový kruh (1961), Totální kuropění (1991), Matka Kuráž a její děti (1964), Komedie o umučení (1965), Play Strindberg (1969), Vytetovaná růže (1970) a Stromy umírají vstoje (1993)