Tělesná a psychická feminita žen: faktory a souvislosti - Ráčková, Lucie, 1996-; Králík, Miroslav, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav antropologie (2018)
Vztah mezi tělesnými a psychickými vlastnostmi organismu (tzv. psychofyzická jednota) je dosud jen velmi málo prozkoumán. Platí to plně i pro pohlavně specifické projevy v tělesných a psychických vlastnostech člověka. Cílem této bakalářské práce byla empirická studie projevu typických sexuálně dimorfních znaků žen (feminity) v tělesné i psychické rovině a širší průzkum jejich souvislostí. Výzkumu se zúčastnilo 70 žen s věkovým průměrem 22,16 roku, převážně studentek českých univerzit. Psychologická úroveň feminity byla měřena pomocí pětifaktorového osobnostního dotazníku (NEO-FFI), dotazníku preference povolání (RIASEC), dotazníku sociosexuality (SOI-R) a dotazníku partnerských vztahů a sexuality. Kognitivní schopnosti byly testovány pomocí testu verbální fluence a subtestu prostorové představivosti z Testu studijních předpokladů Masarykovy Univerzity (TSP). Tělesná úroveň feminity byla měřena za pomoci metod antropometrie a dermatoglyfiky. Byla nalezena pozitivní souvislost mezi reali
Up to now, far too little attention has been paid to the relationship between physical and psychological properties of an organism (so called psychophysical unity). This also applies to sexually specific manifestations of physical and psychological properties of humans. The aim of this bachelor thesis was to empirically investigate the typical sexually dimorphic manifestation of women (femininity) on the physical and psychological levels and to explore their relationships. The sample consisted of 70 women with mean age of 22.16 years of whom most were students of Czech universities. Psychological level of femininity was measured using the five-factor personal inventory (NEO-FFI), the careers and vocational choice questionnaire (RIASEC), Sociosexual Orientation Inventory (SOI-R) and a questionnaire on partnerships and sexuality. To measure the cognitive abilities the Verbal Fluency test and subtest of spatial imagination from the Test of study presuppositions (TSP, Masaryk University) w
Vedoucí práce: Miroslav Králík
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: feminita; pohlavní rozdíly; psychobiologie; feminity; psychobiology; sex differences; bakalářské práce; bachelor's theses