Moravští Lucemburkové z pohledu antropologie - Škoda, Marek (2018)
Předkládaná práce pojednává o moravské lucemburské sekundogenituře z historickoantropologického pohledu. V práci se pokoušíme na základě dostupných pramenů popsat tělesné vlastnosti prozkoumaných ostatků markraběte Jošta Lucemburského a mladšího markraběte Prokopa Lucemburského. Antropologické poznatky jsou doplněné o historické zprávy ostatních příslušníků moravsko-lucemburské rodové linie (Jan Jindřich, Jan Soběslav, Jan z Moravy), jejichž kosterní pozůstatky nebyly doposud nalezeny. Na příkladu pohřebního ritu moravských markrabat lucemburské dynastie se autor snaží prokázat významné postavení moravských panovníků, které se v mnoha aspektech neliší od ostatních vládců vrcholně středověké Evropy.