Výživa lovecko-sběračských společnosti v gravettienu Moravy - Benko, Branislav (2018)
Práce shrnuje získané informace o způsobech obživy gravettských populací Moravy. Popisuje klimatické podmínky země v níž tito lidé žili, živočichy i rostliny, které tuto zemi tvořily. Práce se zabývá hlavně lokalitami pod Pavlovskými vrchy v Pavlově, Dolních Věstonicích a Milovicích. Na základě objevených kostěných nálezů ulovených zvířat, lidských nástrojů a zbraní sloužících k získání a zpracování potravy a jiným nálezem, se snaží přiblížit různé potravinové zdroje gravettských populací. Díky dnes známým informacím o využití rostlin jako potravy v gravettienu, výživovým hodnotám jednotlivých druhů zvířat a rostlin a informacím o využitelnosti masa, tuku a jiných poživatelných částí jednotlivých druhů zvířat popíše výživu tehdejších lidí.