Žena ve starém Egyptě (sociální postavení) - Tancíková, Lucie (2018)
Práce se pokouší shrnout a uspořádat rozsáhlé a různorodé množství poznatků zejména o vývoji sociálního postavení a rodinného života žen starého Egypta. Na úvod jsou shrnuty hlavní mezníky historie vědního oboru světové a české egyptologie. Pozornost je kladena především na stratifikaci staroegyptské společnosti a popis změn ve všech jejich vrstvách se zaměřením na výčet vládnoucích dynastií a některých panovníků. Práce na základě dochovaných písemných památek zmiňuje také ekonomické a právní aspekty sociální pozice ženy.