Vliv sekundárních metabolitů sinic na formování nervové soustavy obratlovců - Rafajová, Aneta (2018)
Celosvětovým problémem je kontaminace vodních nádrží květy sinic, které jsou schopny produkovat širokou škálu bioaktivních látek, zejména látky s retinoidní aktivitou. Tyto sekundární metabolity mohou ovlivňovat kvalitu vody i celé vodní ekosystémy - včetně člověka. Tato bakalářská práce se zabývá studiem účinků kyseliny all-trans retinové (atRA), která je již prokázaným morfogenem a také extraktu přírodní sinicové biomasy s dominancí Microcystis aeruginosa na formování nervové soustavy obratlovců na modelovém organismu Danio rerio. Zaměřuje se na možné ovlivnění signálních drah regulovaných prostřednictvím receptoru kyseliny retinové (RAR) nebo retinoid X receptoru (RXR) a vlivem na expresi genů, které mají důležitou roli ve vývoj a fungování nervové soustavy obratlovců. V praktické části byl na embryích Danio rerio pomocí metody qPCR studován vliv na genovou expresi signálních drah RAR a RXR. Obě testované látky prokázaly statisticky významné změny především na genech cyp26a acyp26b, které ...