Znečištění vnějšího ovzduší - identifikace toxického potenciálu látek a směsí - Martináková, Anetta (2018)
V této bakalářské práci se zabývám problematikou znečištění vnějšího ovzduší a jeho vlivu na zdraví člověka. Zaměřuji se především na kyslíkaté deriváty polycyklických aromatických uhlovodíků, které se mohou v ovzduší vyskytovat ve významných koncentracích, ale je velmi málo informací ohledně jejich možného příspěvku k toxickému potenciálu směsí látek v ovzduší. V první části práce shrnuji především fyzikálně-chemické vlastnosti a koncentrace těchto látek v ovzduší, které bývají mnohdy srovnatelné s koncentrací parentálních polycyklických aromatických uhlovodíků. V další části se pak zabývám jejich potenciálem k biologickým účinkům, zejména k endokrinní disrupci, který je často stejně významný jako u jejich parentálních sloučenin, ale není řádně prozkoumán. U řady vzorků ovzduší bylo potvrzeno působení na estrogenní, androgenní či arylhydrokarbonový receptor ve kterém by kyslíkaté deriváty polycyklických aromatických sloučenin mohly hrát významný podíl. Praktická část této práce ...