Expozice hasičů při provádění zásahů u požárů s použitím hasících pěn - Čermáková, Nikola; Čupr, Pavel, 1972-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2018)
Předmětem této bakalářské práce je hodnocení možné expozice hasičů perfluorovaným látkám. Tyto látky se dlouhodobě používají v hasících pěnách. U hasičů s největší pravděpodobností dochází k expozici inhalační nebo dermální cestou. Některé z perfluorovaných látek jsou postupně hodnoceny jako perzistentní, toxické, schopné bioakumulace a dálkového transportu. Mezi tyto skupiny látek patří PFOS, PFOA nebo PFHxS. První část této práce je zaměřena především na perfluorované látky a hasící pěny, konkrétně na jejich vlastnosti, výskyt nebo použití. Druhá část se věnuje hodnocení koncentrací perfluorovaných látek v hasících pěnách a jejich spotřebě v České republice. Další praktická část je zaměřena na studii hodnocení reálných koncentrací perfluorovaných látek v krevním séru hasičů, u kterých mohou být tyto hodnoty vyšší v porovnání s běžnou populací lidí.
The subject of this bachelor thesis is the evaluation of the possible exposition of firefighters by perfluorinated compounds. These compounds have been used in firefirghting foams for a long time. Firefighters may be exposed by inhalation or dermal route. Most of perfluorinated compounds are gradually evaluated as persistent, toxic, bioaccumulative and capable of long-distance transport. These include PFOS, PFOA or PFHxS. The first part of this work is mainly focused on perfluorinated compounds and firefighting foams, specifically their features, occurrence or use. The second part deals with evaluation of concentrations of perfluorinated compounds in firefighting foams and their consumption in the Czech Republic. The next part is focused on concentrations of perfluorinated compounds in blood serum of firefighters, which may be higher compared to the general population of people.
Vedoucí práce: Pavel Čupr
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: biomonitoring; hodnocení zdravotních rizik; perfluorované látky; biomonitoring; health risk assessment; perfluorinated compounds; bakalářské práce; bachelor's theses