Expozice hasičů při provádění zásahů u požárů s použitím hasících pěn - Čermáková, Nikola (2018)
Předmětem této bakalářské práce je hodnocení možné expozice hasičů perfluorovaným látkám. Tyto látky se dlouhodobě používají v hasících pěnách. U hasičů s největší pravděpodobností dochází k expozici inhalační nebo dermální cestou. Některé z perfluorovaných látek jsou postupně hodnoceny jako perzistentní, toxické, schopné bioakumulace a dálkového transportu. Mezi tyto skupiny látek patří PFOS, PFOA nebo PFHxS. První část této práce je zaměřena především na perfluorované látky a hasící pěny, konkrétně na jejich vlastnosti, výskyt nebo použití. Druhá část se věnuje hodnocení koncentrací perfluorovaných látek v hasících pěnách a jejich spotřebě v České republice. Další praktická část je zaměřena na studii hodnocení reálných koncentrací perfluorovaných látek v krevním séru hasičů, u kterých mohou být tyto hodnoty vyšší v porovnání s běžnou populací lidí.