Dermatoglyfické indexy: přehled a rozbor použití - Meinerová, Tereza (2018)
Tato práce představuje dermatoglyfické indexy, jejich použití a zabývá se celkovou výpovědní hodnotu této metody při hodnocení otisků prstů v dermatoglyfice. Kritizovanou vlastností dermatoglyfických indexů je potlačení specifik jednotlivých prstů z důvodu slučování všech deseti prstů při výpočtu. Cílem této bakalářské práce bylo na vybraném vzorku srovnat hodnoty dermatoglyfických indexů pro všech 10 prstů s hodnotami těchto indexů pro jednotlivé prsty a posoudit dopad slučování prstů na výsledné dermatoglyfické indexy. Materiál tvořilo 252 sad (10 prstů jednoho člověka) otisků prstů tří populací: Lužických Srbů (96 sad), české populace (80 sad) a vietnamské populace (76 sad). Byly vypočteny dermatoglyfické indexy (Dankmeijerův index, Deltový index, Furuhatův index, Index vzorové intenzity, Pollův index) pro všech 10 prstů dohromady i pro každý prst samostatně. Grafické srovnání ukázalo, že hodnota indexu pro všechny prsty dohromady stírá variabilitu v rozložení vzorů mezi jednotli