Ektodermální markery testosteronu: mikroskopická studie - Harnádková, Katarína (2018)
Předmětem bakalářské práce bylo zhodnocení platnosti dosud zjištěných poznatků o počtu chlupů na prostředních článcích prstů ruky člověka. Cílem práce bylo pomocí mikroskopické studie zjistit souvislost četnosti a šířky chlupů s pohlavím, stranou těla aX2D:4D poměrem délky příslušných prstů. Na základě vylučovacích faktorů potenciálně ovlivňujících ochlupení (například externí steroidní hormony) byl vybrán pilotní vzorek mladých dospělých šestnácti mužů a dvanácti žen z České a Slovenské populace, u nichž byly navrženou metodikou odebrány chlupy na hřbetu prostředních článků druhého a čtvrtého prstu a studovány sledované závislosti jejich počtu a šířky. Výsledky ukázaly větší počet i šířku chlupu u mužů. Stranová asymetrie v počtu chlupů byla prokázána jen uXmužů na čtvrtém prstu, kdy na pravé straně jich bylo systematicky více. Stranová asymetrie v šířce chlupu byla prokázána u obou pohlaví, přičemž větší šířka byla zaznamenána na levé straně. Na čtvrtém prstu byla nalezena významně v