Analýza osteologického materiálu z lokality Klentnice, trať „Mezi vinohrady“ - Skoršepová, Miroslava (2018)
Predkladaná diplomová práca je analýzou osteologického materiálu archeozoologického aj antropologického pôvodu, s dôrazom na tofonomické zmeny. Materiál pochádza zo záchranného výskumu z archeologickej lokality Klentnice, trať „Mezi vinohrady“, ktorý prebiehal v roku 2004 pod záštitou AVČR, Brno v.v.i., s detašovaným pracoviskom v Dolních Dunajovicích. Lokalita Klentnice je polykultúrna, bola osídlená od doby bronzovej, do 10.-11. st. n. l. Práca približuje študované tafonomické zmeny a taktiež jednotlivé obdobia, do ktorých je materiál datovaný. Výsledky archeozoologickej analýzy nám ukazujú, že najviac fragmentov patrí domácim zvieratám, hlavne turovi domácemu (Bos taurus), psovi domácemu (Canis lupus f. familiaris) a prasati domácemu (Sus scrofa f. domestica). Z divoko žijúcich zvierat sa najčastejšie vyskytoval jeleň lesný (Cervus elaphus), ktorého parohy boli určite ďalej využívané, pretože v materiáli sa ich nachádza veľké množstvo opracovaných.