Exploatace koní lovecko-sběračskými společnostmi v mladém paleolitu - Boriová, Soňa (2018)
Predkladaná práca sa venuje problematike mladopaleolitických lokalít zameraných na lov koní, podrobne je v práci analyzovaná lokalita Stránská skála IV. Materiál z tejto lokality bol podrobený taxonomickej, kvantitatívnej, metrickej a tafonomickej analýze. Výsledky taxonomického skúmania potvrdzujú výraznú prevahu konského druhu, kvantitatívna analýza nás priviedla k 10 jedincom, čo by zodpovedalo veľkosti jedného stáda. Metrika vybraných skeletových častí ukázala značnú variabilitu v rámci druhu avšak podobnosť medzi archeologickým materiálom. Tafonomická analýza nepotvrdila prítomnosť ľudských zásahov. Ich absencia však môže byť vysvetlená pôsobením ďalších tafonomických činiteľov. Výsledky skúmania osteologického materiálu boli doplnené o výpočty približnej výnosnosti mäsa z uloveného stáda koní na základe experimentálnych štúdií a súčasných veterinárnych tabuliek. Výsledok tohto výpočtu je takmer 1160 kg mäsa na ulovené stádo, ktoré si pravdepodobne lovci z tejto lokality odniesli.