Structure investigation of hydrogels using a cryo-SEM - Adámková, Kateřina (2018)
Gely jsou materiály s unikátními vlastnostmi, které v sobě snoubí prvky jak pevných látek, tak i látek kapalných. Jsou tvořeny pevnou sítí a v ní zachycenou kapalinou. Gely, které obsahují vodu, se nazývají hydrogely a mohou najít uplatnění v mnoha oborech, z nichž nejvýznamnějšími jsou lékařství, kosmetika a farmacie. Tato práce se zabývá zkoumáním struktury hydrogelu kyseliny hyaluronové a agarózového hydrogelu a její závislosti na koncentraci, a to pomocí metod mrazové fixace a zobrazování v cryo SEMu. Zároveň jsou nalezeny a popsány nejvhodnější techniky přípravy a mražení.