Molekulární charakterizace multirezistetních kmenů vybraných bakterií izolovaných od pacientů s hematologickými malignitami - Skokanová, Zuzana (2018)
Bakteriální infekce představují častou a život ohrožující komplikaci u pacientů s hematologickými malignitami. Navíc, v posledních letech přibývá počet polyrezistentních kmenů bakterií, kmenů, které jsou současně rezistentní na více skupin antibiotik. Pro zvládnutí takových onemocnění je nutná rychlá a správně zahájena antibiotická terapie. Současná rutinní diagnostika charakterizuje klinické izoláty na základě jejich fenoutypu (např. citlivosti na antibiotika). Zavedení moderních metod molekulární biologie umožní typizovat bakteriální izoláty na základě analýzy jejich genomů. Cílem této diplomové práce byl popis metod ve smyslu jejich použití pro následnou typizaci ESBL kmenů K. pneumoniae získaných od pacientů FN Brno, využitím metod PCR, Mini-MLST nebo PFGE. Dále jsme se zaměřili na detekci plazmidů a genů rezistence pro účely objasnění identičnosti nebo odlišnosti kmenů.