Osud conazolových fungicidů v půdním prostředí - role organického uhlíku a dalších faktorů - Krkošková, Lucia (2018)
Tato diplomová práce se věnuje osudu conazolových fungicidů v půdním prostředí, roli organického uhlíku a dalších faktorů. V teoretické části jsou zpracovány vlastnosti půdy a pesticidů, které ovlivňují osud těchto látek v prostředí, s podrobnějším zaměřením na epoxiconazol (EPZ) a tebuconazol (TBZ), dva conazolové fungicidy, které byly použity v experimentální části. Rovněž je představen biouhel, jakožto materiál s výraznými adsorpčními vlastnostmi, který byl experimentálně využit. Cílem experimentální části diplomové práce bylo zjistit, zda má různé procentuální zastoupení biouhlu v půdě vliv na biodostupnost obou zkoumaných fungicidů. Experimentální část byla realizována prostřednictvím mikrokosmů, které, kromě půdy kontaminovanézmíněnými látkami s různým obsahem biouhlu,obsahovaly také salát setý (Lactucasativa), žížaly (Eiseniaandrei) a vlákna se sorbentem (SPME - solid phasemicroextraction). Experiment běžel po dobu tří měsíců, přičemž po 1., 2., a 3. měsíci byly provedeny odběry ...