Hodnocení expozice vodních organismů z různých trofických úrovní persistentním organickým látkám pomocí rovnovážného pasivního vzorkování - Fialová, Pavla (2018)
Tato diplomová práce se zabývala stanovením úrovně kontaminace persistentních organických polutantů (POPs) v rybách z různých trofických úrovní a ve vodním prostředí, kde vzorkované ryby žily. Byly vybrány dvě lokality se zcela odlišnou úrovní kontaminace POPs, tj. řeka Laborec na Slovensku a řeka Bečva v České republice. Metoda rovnovážného pasivního vzorkování (EPS) byla použita k určení úrovně kontaminace POPs v povrchové vodě a v nedravých a dravých rybách chycených na zkoumaných lokalitách. Pro EPS v rybí svalové tkáni nebo homogenátu z jater byly pro dynamickou expozici použity pasivní vzorkovače tvořené z tenkých filmů polydymethylsiloxanu (PDMS). Pro sledování úrovně POPs ve vodě byly použity vzorkovače na bázi silikonové gumy, které byly aplikovány na několika místech v rámci studované lokality. Uvolnění referenční látek (PRCs), kterými byly pasivní vzorkovače před expozicí obohaceny, bylo použito pro potvrzení dosažení rovnovážného stavu. Pokud byla část PRCs, která zůstala ...