Anaerobní degradace rostlinného materiálu s vysokým obsahem ligninu a její využití při bioplynových transformacích - Řezníčková, Jana (2018)
Lignocelulózová biomasa představuje hojně se vyskytující, obnovitelný a nízkonákladový zdroj energie, který má velký potenciál při výrobě bioenergie a biopaliv. Heterogenní komplex celulózy, hemicelulózy a ligninu hraje důležitou roli ve výstavbě buněčné stěny rostlinných buněk a zároveň je chrání před atakem mikroorganismů a oxidativním stresem. Odolná struktura lignocelulózy je však limitujícím faktorem pro využití rostlinné biomasy při procesu vzniku bioplynu. Špatná přístupnost mikroorganismů k lignocelulóze při procesu anaerobní fermentace je důvod pro zavedení procesu předúpravy biomasy. Předúprava biomasy umožňuje štěpení vazeb mezi jednotlivými složkami lignocelulózy a následný přístup enzymů k substrátu. Biomasu lze upravovat chemicky i fyzikálně, avšak tyto metody mohou být často energeticky náročné, finančně nákladné nebo toxické pro životní prostředí. Alternativu k těmto způsobům předúprav představuje biologická předúprava, která využívá lignocelulolytických mikroorganismů ...