Výskyt produktů osobní péče v povrchových vodách a související rizika - Suchánková, Lenka (2018)
Témou tejto bakalárskej práce v jej teoretickej časti je úvod do problematiky málo preskúmaných cudzorodých látok vo vodnom prostredí - produktov osobnej hygieny (anglicky personal care products; PCP´s). Medzi produkty osobnej hygieny patria pleťové krémy, šampóny, kondicionéry, deodoranty, antiperspiranty, parfumy, zubné pasty alebo opaľovacie krémy. Tieto produkty obsahujú ako aditíva chemické látky, ktoré vďaka svojej štruktúre a fyzikálno-chemickým vlastnostiam často nie je možné z vôd účinne odstrániť v procese čistenia odpadových vôd. Dostávajú do povrchových vôd. Ich účinky na živé organizmy nie sú dostatočne preskúmané. Niektoré z nich môžu byť toxické, môžu mať vplyv na endokrinný systém a negatívne ovplyvniť vodné živočíchy a ľudské zdravie, pokiaľ sa dostanú do zdrojov pitnej a povrchovej vody. Cieľom práce je literárny prehľad o štruktúre, osude týchto látok v prostredí a ich výskyte v povrchových vodách strednej Európy. Praktická časť tejto práce sa venuje extrakcii ...