The Role of Migration in the Pathogenesis of Chronic Lymphocytic Leukemia - Janovská, Pavlína; Bryja, Vítězslav, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2018)
Chronická lymfocytární leukémie (CLL) je lymfoproliferativní onemocnění, které je charakterizováno progresivní akumulací monoklonálních maturovaných CD5+ B lymfocytů v periferní krvi a lymfoidních tkáních. Progrese onemocnění je závislá na schopnosti CLL buněk infiltrovat lymfoidní tkáně a interagovat s mikroprostředím, které jim poskytuje ochranu a signály podporující dělení a přežívání těchto maligních buněk. Tyto procesy hrají důležitou roli v patogenezi CLL. Jsou závislé na aktivitě různých drah buněčné signalizace, mezi které patří také Wnt signální dráha. V této dizertační práci se nejdříve zaměřuji na úlohy dvou hlavních větví Wnt signálních drah - β-katenin-závislé (Wnt/β-katenin) a nezávislé (Wnt/PCP) - v regulaci chování CLL buněk a jejich asociaci s prognózou pacientů. Další část výzkumu se soustředila na mechanismy regulace aktivity Wnt/PCP dráhy v CLL buňkách a vedla k popsání efektů WNT5A/B na aktivitu Wnt/PCP dráhy a proteinu COBLL1, nového vazebného partnera receptoru R
Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is a lymphoproliferative disease characterized by a progressive accumulation of monoclonal mature CD5+ B-cells in peripheral blood and lymphoid tissues. Multiple signalling pathways were shown to drive CLL primarily by promoting CLL cell homing to lymphoid tissue, interaction with protective microenvironment and subsequently survival and proliferation of the malignant cells. Among other pathways, Wnt signalling was proposed to be involved in the pathogenesis of CLL. In this thesis, we firstly inspected the role of the two main Wnt signalling pathways - β-catenin-dependent (Wnt/β-catenin) and independent (Wnt/PCP) - in the regulation of CLL cell behaviour and association with patients´ prognosis. Further investigation focused on the mechanisms which regulate Wnt/PCP activity in CLL cells. Our work described the effects of WNT5A/B and COBLL1 interaction with a Wnt/PCP receptor, ROR1. The last part of the thesis deals with in vitro and in vivo analysis o
Vedoucí práce: Vítězslav Bryja
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: disertace; dissertations; Casein Kinase I; Cell Polarity; Wnt Signaling Pathway; chronická lymfocytární leukémie; kaseinkinasa I; patogeneze; pohyb buněk; polarita buněk; signální dráha Wnt; cell movement; chronic lymphocytic leukemia; pathogenesis