The Role of Migration in the Pathogenesis of Chronic Lymphocytic Leukemia - Janovská, Pavlína (2018)
Chronická lymfocytární leukémie (CLL) je lymfoproliferativní onemocnění, které je charakterizováno progresivní akumulací monoklonálních maturovaných CD5+ B lymfocytů v periferní krvi a lymfoidních tkáních. Progrese onemocnění je závislá na schopnosti CLL buněk infiltrovat lymfoidní tkáně a interagovat s mikroprostředím, které jim poskytuje ochranu a signály podporující dělení a přežívání těchto maligních buněk. Tyto procesy hrají důležitou roli v patogenezi CLL. Jsou závislé na aktivitě různých drah buněčné signalizace, mezi které patří také Wnt signální dráha. V této dizertační práci se nejdříve zaměřuji na úlohy dvou hlavních větví Wnt signálních drah - β-katenin-závislé (Wnt/β-katenin) a nezávislé (Wnt/PCP) - v regulaci chování CLL buněk a jejich asociaci s prognózou pacientů. Další část výzkumu se soustředila na mechanismy regulace aktivity Wnt/PCP dráhy v CLL buňkách a vedla k popsání efektů WNT5A/B na aktivitu Wnt/PCP dráhy a proteinu COBLL1, nového vazebného partnera receptoru R