Wnt secretion and transport in the mammalian nervous system - Kaiser, Karol (2018)
Embryonální vývoj mnohobuněčného organismu je značně komplexní proces, jehož porozumění může být dosáhnuto zejména důkladným prozkoumáním jeho mnoha dílčích aspektů. Wnt signalizace představuje jednu z klíčových komponent této „mašinérie“ a slouží jako ideální příklad pro prohloubení našeho pochopení fungovaní signálních drah napříč nejzákladnějšími procesy, na kterých spočívá vznik mnohobuněčného organismu. Wnt signalizace je evolučně zachovalá signalizační dráha, jenž probíhá pomocí sekrece lipidicky modifikovaných ligandů, známých jako Wnt proteiny. Wnt proteiny mají hydrofobní charakter a disponují vlastnostmi morfogenů. Jedna z nich, schopnost šířit se napříč tkanivem a vytvářet gradient, je předmětem intenzívního vědeckého badání. Značné úsilí v této oblasti vedlo k odhalení několika potenciálních mechanizmů transportu Wnt ligandů na větší vzdálenost. Nicméně fyziologický význam těchto mechanizmů, obzvláště v kontextu savčí embryogeneze, zůstává dodnes nezodpovězený. Mozkomíšní m