Legacy and emerging pollutants : their sampling, determination and risk assessment - Audy, Ondřej (2018)
Jako persistentní organické polutanty (POPs) označujeme skupinu látek, které v prostředí odolávají biotickému i abiotickému rozkladu. Díky tomu může docházet k jejich transportu na velké vzdálenosti od místa původu a k jejich akumulaci v živých organismech a prostředí. Velké množství POPs patří mezi toxické látky, které mají negativní dopad na člověka i ostatní živé organismy. Pro efektivní sníženi nebo eliminaci rizik způsobovaných těmi nejrozšířenějšími a nejnebezpečnějšími POPs bylo nutno podniknout opatření na globální úrovni. Stockholmská úmluva o persistentních organických polutantech vstoupila v platnost v roce 2004 s cílem regulovat persistentní, bioakumulativní a toxické POPs. V původní podobě Úmluva zahrnovala především látky používané v průmyslu a zemědělství, později byla rozšířena i o látky používané v produktech osobní spotřeby a ve vnitřním prostředí schopných přímo působit na člověka. Pro vyhodnocení účinků podniknutých opatření byl vytvořen Globální monitorovací ...