Faktory ovlivňující predisposice ke vzniku zubního kazu u slovanské populace na území Velké Moravy - Fialová, Dana, 1986- (2018)
Cílem práce byl výzkum predispozic k tvorbě zubního kazu u populací obývajících velkomoravskou říši. Celkem byly prozkoumány čtyři populace z období 9. - 10. století, a to z lokalit Znojmo - Hradiště, Devín - Za kostolom, Kopčany a Pohansko - Kostel. K nalezení těchto příčin bylo využito spojení tří různých přírodovědeckých disciplín, a to odontologie, elektronové mikroskopie a molekulární biologie. Prostřednictvím dentálně antropologické analýzy bylo zjištěno, že variabilní složkou indexů kazivosti jsou intravitální ztráty. Výzkumem obrusu zubů se potvrdilo, že u některých velkomoravských lokalit, v našem případě u populace z Kopčan, je příčinou těchto ztrát užívání zubů při specifické činnosti. K čemu tato populace zuby používala, bylo přiblíženo EDX analýzou zubního kamene, která ukázala na možnost manipulace s kovovými předměty nebo účast těchto lidí při zpracování železné rudy. Pro zjištění vlivu mikrobiálního složení zubního plaku na kazivost bylo využito skenovací elektronové mi