Dějiny hudební kultury jižních Čech ve druhé polovině 19. století - Rodičová, Jaroslava (2018)
Disertační práce se zabývá tématem hudební kultury ve druhé polovině 19. století na území dvou správních celků jihočeského kraje - Českých Budějovic (České Budějovice, Týn nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou, Trhové Sviny a Lišov) a Jindřichova Hradce (Jindřichův Hradec, Třeboň, Nová Bystřice a Lomnice nad Lužnicí). Kromě celkového pohledu na jednotlivá okresní města tehdejších hejtmanství je sledována především jejich hudební spolková činnost, která byla ve vymezeném časovém rozmezí klíčová. Předmětem hlavního zájmu je tedy vznik, vývoj a aktivita pěveckých spolků, jež se významně podílely na kulturním dění jednotlivých měst. Záměrem bylo odhalit dosud neznámé skutečnosti stejně jako doplnit známé údaje novými poznatky a tím prohloubit dosavadní informovanost o daných lokalitách regionu.