Příprava Ta-B-C vrstev a studium jejich korozních vlastností - Polaček, Maroš (2018)
Tahle práce se zabýva přípravou a charakterizaci Ta-B-C povlaků včetne jejich korozních vlastností. Povlaky byly připravovány magnetronovým naprašováním z Ta, C a B4C terčů. Morfologie povrchu je studována rastrovacím elektronovým mikroskopem, chemické složení povlaků je určeno pomoci energiově disperzní spektroskopie a krystalická mikrostruktura rentgenovou difrakcí. Mechanické vlastnosti jako tvrdost a efektivní modul pružnosti jsou určené indentačními technikami. Korozní vlastnosti povlaků byly určeny měřaním potenciodynamicke polarizace (z angl. potentiodynamic polarization (PDP)). Experimentální část se skladá ze tří částí. V první části, se podařilo vytvořit rozpustnou mezivrstvu deponovanou z NaCl terče. Takže je možné připravit tzv. volně stojíci vrstvu (z angl. free--standing coating) pro budoucí studování lomové houževnatosti bez vlyvu substrátu. V druhé části byl tantal rozprašován pulzy vysokého výkonu. Byla provedena systematická studie vlivu teploty, předpětí na substrá