Analýza a zpracování obrazových dat pro účely diagnostiky plazmatu - Hesko, Branislav; Synek, Petr, 1981-; Masarykova univerzita. Ústav fyzikální elektroniky (2018)
Tato diplomová práce se zabývá studiem streamerů v povrchovém dielektrickém bariérovém výboji. Pro různé vodivosti roztoků byly zaznamenány proudové a napěťové data z osciloskopu. Současně byl zaznamenán vývoj výboje v čase odpovídající celé periodě. Hlavní část práce je zaměřena na zpracování, detekci a vyhodnocení naměřených dat. Z detekovaných individuálních streamerů a jejich vlastností byla vytvořena optická a elektrická databáze. Byla prokázána přítomnost spotů, míst se zvýšenou pravděpodobností tvorby streamerů a byla vytvořena pravděpodobnostní rozdělení pro jiné naměřené veličiny. Nakonec byly vyhodnoceny základní elektrické charakteristiky experimentu.
This diploma thesis deals with studying streamers in surface barrier discharge. For different conductances, current and voltage data were saved from the oscilloscope. At the same time, the evolution of the discharge in time corresponding to the whole period was recorded. The main part of the work focuses on processing, detection and measured data evaluation. The optical and electrical database was created from the individual detected streamers and their properties. Presence of spots, positions with a higher probability of streamer ignition, was proved and probability distributions of other measured quantities were constructed. Finally, basic electrical characteristics of the experiment were evaluated.
Vedoucí práce: Petr Synek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: elektrické výboje; fyzika plazmatu; electric discharges; plasma physics; diplomové práce; master's theses