Kvantová teorie pole v neinerciálních soustavách - Kolařík, Michael; Hinterleitner, Franz, 1954-; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2018)
Hlavním obsahem práce je závislost vakouvého stavu a částicových stavů kvantového pole na prostoročasovém pozadí. Cílem je určení kvantových stavů pro inerciální nebo neinerciální vztažné soustavy (Unruhův-Fullingův jev), časoprostory s přítomností gravitačního pole (Hawkingův jev) nebo speciﬁckých topologických vlastností (Casimirův jev). Program je zhruba následující: Lagrangián (bez)hmotného skalárního pole, Kleinova-Gordonova rovnice, kanonické kvantování, kreační a anihilační ope- rátory v souvislosti s rozkladem pole na kladné a záporné frekvence v růz- ných časových proměnných, vakuový stav a vakuová energie z hlediska iner- ciálních a neinerciálních pozorovatelů, vakuový stav a energie v přítomnosti silného gravitačního pole, jejich srovnání, vakuová energie u Casimirova jevu.
The main topic of theme is relation between vacuum state and particle states of quantum ﬁeld on space-time background. The target is destination of quantum states for inertial and non inertial frame of reference (the Unruh- Fulling effect), space-time with gravitational ﬁeld (the Hawking effect) and with speciﬁc topological parameters (the Casimir effect). The programme is approximately this: the Lagrangian of mass(less) sca- lar ﬁeld, the Klein-Gordon equation, the canonic quantization, create and annihilate operators related with decomposition to positive and negative frequencies in different variables, the vacuum state and vacuum energy in view of inertial and non inertial observers, the vacuum state and vacuum energy in strong gravitational ﬁeld, their comparison, energy of the Casimir effect.
Vedoucí práce: Franz Hinterleitner
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: kvantová teorie pole; quantum field theory; diplomové práce; master's theses