Klasifikace světelných křivek kvasarů s použitím metod data-miningu - Vo, Martin (2018)
Cílem této práce je představit různé přístupy strojového učení ke klasifikaci světelných křivek kvazarů. Tyto objekty jsou ideální pro testování klasifikačních metod, protože jejich proměnnost je nepravidelná a bez nápadných charakteristických rysů. Navíc jsou velmi podobné světelným křivkám Be hvězd, které stále tvoří početnou skupinu mezi kandidáty na kvazary v mnoha astronomických automatizovaných přehlídkách. Podobnost je většinou tak velká, že i pro oko odborníka jsou tyto objekty nerozlišitelné. Z tohoto hlediska není cílem této práce pouhá automatizace klasifikačních procesů, ale zároveň vytvoření modelu, který překoná i odborný lidský úsudek. Model musí být schopen se naučit i nepatrné závislosti mezi jednotlivými vzory, které lidskému oku mohou uniknout, a proto jsou kladeny vysoké nároky na zpracování dat, způsob reprezentace objektů pro klasifikaci a komplexnost modelu. Za tímto učelem by