Aktivace a čištění skla neizotermickým plazmatem za atmosférického tlaku - Sihelník, Slavomír (2018)
Předmětem výzkumu této diplomové práce je studium čištění a aktivace povrchu sodno-vápenatého skla za pomoci neizotermického plazmatu za atmosférického tlaku za účelom ich předpřípravy v procese nanášení funkčných vrstiev. Porovnáním účinků čtyř plazmových zdrojů: klouzavého obloukového výboje, plazmové trysky a povrchových dielektrických bariérových výbojů - koplanárního a multi-hollow, byli ověřeny optimální podmínky pro efektivní a neinvazivní ošetření povrchu. Výrazné změny v adhézních vlastnostech, doprovázené vyčištěním povrchu od organických nečistot bez narušení struktury materiálu skla, byli dosaženy použitím DCSBD, co bylo prokázané pomocí měření kontaktního úhlu vody a analýz XPS a AFM, s ohledem na stálost úpravy a zachování objemu materiálu. V rámci mezinárodního projektu Glareal Coat byla navržena bezkontaktní metoda vedení vzorku, která se potvrdila jako vhodná na využití v průmyslovom procese zpracování plochého plaveného skla.