New biologically active compounds based on pyrazolo[1,5-a]pyrimidine and its isosteres - Hylsová, Michaela; Paruch, Kamil, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2018)
Tento Ph.D. projekt je zaměřen na vývoj a syntézu nových biologicky aktivních pyrazolo[1,5-a]pyrimidinů a jejich bioisosterů. V teoretické části disertační práce jsou shrnuty základní informace o proteinových kinázách a jejich inhibitorech, zejména těch s pyrazolo[1,5-a]pyrimidinovým a furo[3,2-b]pyridinovým centrálním farmakoforem. Kapitola Výsledky a diskuse je rozdělena do dvou částí. První z nich je zaměřena na syntézu nových inhibitorů kinázy CDK2 s pyrazolo[1,5-a]pyrimidinovým motivem. Tyto inhibitory, které obsahují vodík, ethyl nebo brom v pozici 3, různě substituované bifenyly v pozici 5 a 3-picolylamin nebo benzylamin v pozici 7, byly navrženy pomocí kvantově mechanických výpočtů. Připravené cílové sloučeniny byly pak testovány na svoji biologickou aktivitu a získaná experimentální data byla poté korelována s predikovanými hodnotami. Druhý projekt se zabývá přípravou nových kinázových inhibitorů s furo[3,2-b]pyridinovým centrálním farmakoforem jako přímých analogů již známých
This Ph.D. project is focused on development and synthesis of new biologically active compounds based on pyrazolo[1,5-a]pyrimidine and its bioisosteres. The Theoretical part of the dissertation thesis provides basic information on protein kinases and their inhibitors, especially those with the pyrazolo[1,5-a]pyrimidine and the furo[3,2-b]pyridine cores. The chapter Results and discussion is divided into two parts. The first one is focused on synthesis of new CDK2 kinase inhibitors with the pyrazolo[1,5-a]pyrimidine core. These inhibitors with hydrogen, ethyl or bromine at position 3, properly substituted biphenyls at position 5 and 3-picolylamine or benzylamine at position 7, were designed by using QM-based scoring protocols. Prepared target compounds were then tested for biological activity and the experimental data were correlated with the predicted values. The second part describes synthesis and profiling of new furo[3,2-b]pyridine kinase inhibitors. One series consists of direct an
Vedoucí práce: Kamil Paruch
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: biologická aktivita; CLK; furo[3,2-b]pyridiny; HIPK; inhibitor p16 cyklin-dependentní kinasy; kinázové inhibitory; kvantově mechanické modely; PIM; proteinové kinázy; pyrazolo[1,5-a]pyrimidin; biological activity; furo[3,2-b]pyridines; kinase inhibitors; protein kinases; pyrazolo[1,5-a]pyrimidine; quantum mechanics scoring function; Cyclin-Dependent Kinase Inhibitor p16; disertace; dissertations