New biologically active compounds based on pyrazolo[1,5-a]pyrimidine and its isosteres - Hylsová, Michaela (2018)
Tento Ph.D. projekt je zaměřen na vývoj a syntézu nových biologicky aktivních pyrazolo[1,5-a]pyrimidinů a jejich bioisosterů. V teoretické části disertační práce jsou shrnuty základní informace o proteinových kinázách a jejich inhibitorech, zejména těch s pyrazolo[1,5-a]pyrimidinovým a furo[3,2-b]pyridinovým centrálním farmakoforem. Kapitola Výsledky a diskuse je rozdělena do dvou částí. První z nich je zaměřena na syntézu nových inhibitorů kinázy CDK2 s pyrazolo[1,5-a]pyrimidinovým motivem. Tyto inhibitory, které obsahují vodík, ethyl nebo brom v pozici 3, různě substituované bifenyly v pozici 5 a 3-picolylamin nebo benzylamin v pozici 7, byly navrženy pomocí kvantově mechanických výpočtů. Připravené cílové sloučeniny byly pak testovány na svoji biologickou aktivitu a získaná experimentální data byla poté korelována s predikovanými hodnotami. Druhý projekt se zabývá přípravou nových kinázových inhibitorů s furo[3,2-b]pyridinovým centrálním farmakoforem jako přímých analogů již známých