Study of saccharide-recognising proteins and their role in pathogenesis - Jančaříková, Gita (2018)
Lektiny tvoří významnou skupinu proteinů a glykoproteinů vyskytujících se nejen ve virech a bakteriích, ale také v rostlinách, houbách, plísních či živočiších. Díky své schopnosti specificky rozpoznávat a reverzibilně vázat glykokonjugáty se účastní celé řady fyziologických a patofyziologických procesů. Lektiny se mohou také podílet na interakcích patogenů s hostitelem, což může výrazně přispívat k rozvoji infekce. Stávají se tak dobrým cílem v antiadhezivní terapii, která by mohla vyřešit problém dnešní doby - rezistenci vůči antibiotikům. V současné době jsou lektiny nepostradatelným nástrojem v biotechnologii a lékařském výzkumu. Disertační práce je zaměřena na potenciální lektiny z bakterie Photorhabdus asymbiotica, konkrétně na nově identifikovaný lektin PHL. P. asymbiotica je oproti zbylým druhům rodu Photorhabdus nejen patogenem hmyzu, ale také patogenem člověka způsobujícím infekci měkkých tkání. Cílem této práce bylo detailně charakterizovat lektin PHL a následně otestovat ...