Eukleidovy Základy - Michalcová, Iva (2018)
Tato bakalářské práce se věnuje vybraným planimetrickým knihám Eukleidových Základů. V první kapitole se věnuje historickému kontextu vzniku Eukleidových Základů, poté v druhé kapitole je v této práci uveden rozbor knihy jako celku. Třetí kapitola podrobně rozebírá knihu pátou, která se zabývá Eudoxovou teorií proporcí. Čtvrtá kapitola analyzuje šestou knihu Základů. Ta využívá poznatky páté knihy a aplikuje ji na rovinnou geometrii. Práce vytváří text, který má přiblížit historii a znalosti řecké matematiky, především žákům a učitelům středních škol.