Analýza funkcionálních dat v modelu tinnitu - Žilková, Alexandra (2018)
Práce se zabývá novým přístupem při analýze dat, tzv. funkcionální analýzou dat, kde jsou jednotlivá pozorování chápána jako funkce. To umožňuje zkoumat nejen vztahy mezi samotnými pozorováními, ale i mezi jejich derivacemi, čímž o datech získáváme nové informace. Funkcionální analýza dat byla aplikována na data o kryse, kterému byly měřeny evokované potenciály vyvolané škálou intenzit zvuků při třech různých frekvencích během šesti kontrolních dní a osmi SS dní, kdy mu byl indukován tinnitus. Cílem práce je na základě získaných dat co nejlépe separovat kontrolní od SS dní. Funkcionální pozorování jsou reprezentována pomocí několika bazí: konstantní, Fourierova, B-splajnová a vyhlazená metedou regularizace s volbou vyhlazovacího parametru získaného metodou zobecněné krosvalidace. Každý den měření byl následně reprezentován pomocí jednoho funkcionálního pozorování, kterým byl funkcionální medián. Použitím semimetriky založené na 0. a 1. derivaci byly vypočteny vzdálenosti mezi mediány,